Ce este conventia de consum pentru energie electrica si gaze?
Ce este conventia de consum pentru energie electrica si gaze?

Convenția de consum este o estimare de consum în kWh stabilită de comun acord când ai semnat contractul cu furnizorul tău de energie electrică sau gaz ori agreată împreună cu furnizorul și operatorul de distribuție atunci când intervin modificări ale cantităților estimate. Convenția de consum ajută furnizorul sa emita factura de energie când nu reusești să transmiți indexul în intervalul menționat în factură sau în lipsa unui index de regularizare citit și transmis de către operatorul de distribuție.

Ce este conventia de consum?

Convenția/programul de consum este parte integrantă a contractului tău de furnizare electricitate și/sau gaze naturale. Aici sunt menționate cantitățile de energie (kWh/mc) pe care estimezi că le consumi și care ti se factureaza lunar, dacă nu transmiți autocitirea contorului. Aceste cantități sunt reglate la fiecare 3 luni, după citirea contorului de către Operatorul de Rețea/Distribuție, rezultând facturi de regularizare. Regularizarea poate fi mai mare dacă în convenție ai trecut cantități mai mici decât consumul realizat sau mai mici, chiar cu minus, în cazul în care ai estimat un consum mai mare decât cel realizat.

În perioada următoare, urmează să primești de la furnizor, împreună cu factura ta la energie electrică sau gaze naturale, o informare și un document (numit Anexa B), în care vei găsi menționate cantitățile de energie estimate pentru fiecare lună de către distribuitor pentru locul tău de consum. Anexa B este convenția de consum care va deveni parte a contractului tău de furnizare de energie electrică sau gaze naturale, pe baza căreia furnizorul va emite facturile în perioadele în care nu are informații despre indexul tău.

De ce trebuie sa trimiti indexul (autocitirea)?

Transmiterea indexului autocitit de pe contorul de electricitate și/sau gaz duce la facturarea exactă a consumului realizat. Astfel, eviți diferențele mari, cu + sau -, la regularizare.

Piața de energie este acum liberă adică, poți alege oricând cine este furnizorul tău de electricitate și gaze naturale, care este prețul pe care ești dispus să îl plătești și serviciile de care ai nevoie. Cum alegi oferta corectă și la ce trebuie să fii atent?
  • Prețul gazului sau al electricității, dacă este fix sau variabil, cu abonament sau nu
  • Prețul de furnizare (care apare pe factură) și dacă include tarifele reglementate
  • Termenul, condițiile și modalitățile de plată ale facturilor
  • Modalitatea de transmitere a facturilor: tipărite sau electronice
  • Durata contractului și a valabilității prețului
  • Drepturile și obligațiile părților, din contract
  • Condițiile privind prelungirea, încetarea, denunțarea unilaterală a contractului
  • Garanțiile solicitate
  • Ce alte servicii primești: call center nonstop, rețea magazine, servicii online & aplicație etc.
Procesul de schimbare furnizor este gratuit, nu implică modificări la instalația electrică/de gaz de acasă sau întreruperi și este reglementat prin norme ANRE.

One thought on “Ce este conventia de consum pentru energie electrica si gaze?

  1. Lumea Ar Trebuii Să Știe Că Se Poate Reduce Consumul De Energie Electrică, Dacă Oamenii Și Copii Scot Din Priză Aparatele De Care Nu Au Nevoie, Și Opresc Ce Nu Este Necesar !

    Iar Asta Înseamnă O Factură Mai Mică La Energia Electrică,

    Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *